PENDAFTARAN TAHUN 1 2021

e-PENDAFTARAN TAHUN 1 2021

Ekoran pandemik Covid-19 yang melanda negara pada ketika ini, pihak sekolah telah mengambil inisiatif untuk melaksanakan pendaftaran Tahun 1 secara dalam talian (online) bagi pengambilan Tahun 1 sesi 2021.

UCAPAN GURU BESAR - HAJAH SAKKA BINTI LABACHO

Alhamdulillah, bersyukur kita kehadrat Ilahi dengan limpah kurnianya kita semua diberikan kesihatan dan kelapangan waktu bagi sama-sama kita bertemu dalam ruangan ini sebagai permulaan pengenalan kita bersama. Selamat Datang ke laman sesawang SK Pekan Lahad Datu bagi mengenali sekolah seterusnya membuat pendaftaran secara atas talian (online) dalam norma baharu.

Seluruh warga kerja sekolah ini dan juga saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi ucapan tahniah dan syabas kepada murid-murid baru tahun 1 (2021) seramai 323 orang yang telah diterima masuk ke SK Pekan. Selamat datang ke SK Pekan dan sekali gus menjadi warga sekolah ini untuk tempoh 6 tahun yang akan datang. Diharapkan anak-anak pelajar yang ditempatkan di sini akan menjadi pelajar yang terbaik.

Adalah menjadi harapan pihak sekolah agar kerjasama dan keprihatinan ibu bapa terhadap keperluan anak-anak di sekolah ini diutamakan. Kerjasama ibu bapa dalam membantu membangunkan keceriaan dalam kelas anak-anak adalah sangat diperlukan oleh pihak sekolah disamping peka terhadap arahan sekolah untuk pembangunan pembelajaran anak-anak bagi melahirkan insan cemerlang.

Saya mengalu-alukan komitmen ibu bapa untuk bersama membantu sekolah demi mencapai tahap optimum melalui peranan yang kita boleh mainkan. Sebarang sumbangan sama ada melalui buah fikiran, material juga penyertaan dalam aktiviti amat lah dihargai.

Akhir kata, tuan puan sekalian, saya mengharapkan kita sama-sama dapat memastikan kecemerlangan sekolah ini, demi kejayaan anak-anak kita.

Sekian terima kasih

UCAPAN YDP PIBG SK PEKAN - EN DZULKIFLI BIN MOHD DAUD

Assalamualaikum dan Selamat sejahtera diucapkan kepada Yang Berusaha Guru Besar Sk Pekan, Pn Hjh Sakka Labacho, Guru Penolong Kanan 1 Pn Armah Ahmad Guru Penolong kanan HEM Pn Norasmmah Muhamading, Guru Penyelia Petang Pn Mariesia Enggoh,barisan guru tahun 1 2021 dan seterusnya ibu bapa murid tahun 1 2021.

Bersyukur kita kerana pada hari ini kita semua diberikan kesihatan dan kelapangan waktu bagi sama-sama menjayakan Program Orientasi Sek.Keb Pekan Lahad Datu.

Hadirin yang dihormati, Seluruh warga kerja sekolah ini dan juga saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi ucapan tahniah dan syabas kepada murid-murid baru tahun 1 seramai 323 orang yang telah diterima masuk ke Sek. Keb. Pekan Lahad Datu.

Selamat datang ke Sek. Keb. Pekan Lahad Datu dan sekali gus menjadi warga sekolah ini untuk tempoh 6 tahun yang akan datang. Diharapkan anak-anak pelajar yang belajar sini akan menjadi pelajar terbaik di sini.

Terima kasih juga kepada ibu bapa yang dapat hadir sama pada hari ini. Hari orientasi begini amat penting untuk anak-anak kita agar dapat menyesuaikan diri dengan kehidupan baru di sekolah.

Hari ini anak-anak kita dapat duduk di dalam kelas mereka buat pertama kalinya, sebuah pengalaman yang tentunya berbeza dari kelas-kelas di tadika.

Pada 20 hb Januari pula anak-anak kita akan memulakan hari persekolahan rasmi untuk tahun 2020 ini. Para ibu bapa usah risau, memahami kedudukan anak-anak kita di Tahun Satu ini, para guru dan pelajar di kelas yang lebih tinggi akan membantu anak-anak kita supaya dapat membiasakan diri dengan perjalanan sekolah.

Tuan Puan ibu bapa yang dihormati, untuk berjaya dan untuk cemerlang, kita tidak boleh hanya bercakap dan bermimpi. memastikan anak-anak kita berjaya, tanggungjawab tersebut bukan semata di atas bahu anak-anak kita dan guru sahaja, kita sebagai ibu bapa juga perlu sentiasa melibatkan diri dan memantau pelajaran anak-anak kita.

Anak-anak perlu menyiapkan diri untuk belajar, guru sentiasa bersedia memberikan pendidikan yang terbaik dan kita, ibu bapa, perlu sentiasa memberi sokongan dan dorongan kepada anak-anak kita. Kita juga sebolehnya perlu melibatkan diri dalam aktiviti sekolah sama ada melalui penyertaan PIBG atau KSIB(kumpulan sokongan ibu bapa).

Saya mengalu-alukan komitmen ibu bapa untuk bersama membantu sekolah demi mencapai tahap optimum melalui peranan yang kita boleh mainkan. Sebarang sumbangan sama ada melalui buah fikiran, material juga penyertaan dalam aktiviti amat lah dihargai.

Akhir kata, tuan puan sekalian, saya mengharapkan kita sama-sama dapat memastikan kecerlangan sekolah ini, demi kecemerlangan anak-anak kita. Sekian terima kasih.


MAKLUMAT PIBG

CARTA ORGANISASI PIBG 2019-2021

TAKWIM PIBG 2021

MAKLUMAT YURAN PENDAFTARAN TAHUN 1-TAHUN 6 2021

Yuran pendaftaran(sumbangan PIBG) Tahun 1 2021 adalah seperti berikut

Lelaki : RM120

Perempuan : RM110

CARA PEMBAYARAN YURAN

Klik butang dibawah untuk kaedah pembayaran yuran

BORANG PENDAFTARAN KEMASUKAN TAHUN 1 2021 SK PEKAN LAHAD DATU

Klik butang di bawah untuk mendaftar.

PEMILIHAN SAIZ BAJU PENDIDIKAN JASMANI

Untuk pemilihan saiz baju, sila isikan borang berikut. (klik butang di bawah)